Ongeveer de hele groep is ziek, last van diarree en overgeven. Gelukkig heb ik zelf weinig last, maar er zijn mensen die vandaag de hele dag op bed hebben gelegen. Waar het van komt weten we niet aangezien we gisterenavond allemaal andere dingen hebben gedaan en we het niet terug kunnen herleiden naar 1 specifiek iets. De medicijnkasten worden dus open getrokken en iedereen helpt elkaar.
Vanmorgen zijn we met een groepje van 10 vertrokken naar het centrum van de stad om vanuit daar een wandeling over tabaksplantages te maken. De gids heeft iets met zijn schoonmoeder, in de 3 uur dat de wandeling duurde is ze geloof ik 3x vermoord, 1x omgekomen door een orkaan en 1x uit het raam gevallen. Hij vertelde nog net niet dat ze tot 10 jaar cel is veroordeeld voor het slachten van een koe.
Tijdens de wandeling zijn we dwars over akkers en weilanden gelopen en zijn bij verschillende families langs geweest om te kijken hoe ze daar leven, maar vooral hoe de tabak wordt verbouwd. De planten staan net 2 maanden dus er is nog niet veel te zien. De oogst is tussen maart/april en dan drogen de bladeren tot juni. Zodra het regenseizoen begint worden de bladeren verpakt in pakketten van ongeveer 50 kilo om verder te fermenteren. We zij zijn een schuur geweest waar de bladeren worden opgehangen om te drogen en zijn bij een boer thuis geweest die voor onze neus een sigaar draaide. Uiteraard moest deze worden aangestoken, maar het was nog vroeg op de dag dus er was weinig trek.
Omdat de sigaren exportproduct nr. 1 zijn moeten de boeren 90% van hun oogst afstaan aan de regering. Ze krijgen 40 CUC per baal tabak, een schijntje als je ziet hoeveel tijd en werk er in gaat zitten. De overige 10% mogen ze zelf houden voor eigen gebruik, maar het meeste verdwijnt allemaal naar de zwarte markt of verkopen ze zelf op de markt. Verder zien we onderweg heel veel verschillende soorten fruit (limoen, avocado, sinaasappel, enz.), koffie, zwarte bonen en yucca wortels. Een van de boeren is bezig met het oogsten van zwarte bonen, deze zijn volledig voor eigen gebruik en worden niet door de regering opgeëist. Ze oogsten nu hun voorraad voor het komende jaar en wat ze over hebben wordt verkocht op de (zwarte) markt. Bij een andere boer reed net een tractor het land op en de gids legde uit dat deze de boer komt helpen met het pellen van de zwarte bonen en dat hij wordt betaald in zwarte bonen. Een gedeelte van de oogst neemt hij dus mee als salaris. Hij komt bij veel boeren en heeft dus veel zwarte bonen. Hij houdt wat hij het komende jaar nodig heeft en verkoopt de rest op de markt. Op deze manier wordt er handel gedreven op Cuba.
Na de wandeling lunchen we in het centrum, internetten nog even op het centrale plein en gaan met de bus terug naar het hotel. Onderweg stoppen we nog even bij een kalksteen grot en de mensen die dat willen kunnen door de grot lopen en met een bootje een ondergronds riviertje oversteken. De helft stapt uit en gaat de grot in, de andere helft gaat naar het hotel. Zelf ga ik ook naar het hotel, even een paar uurtjes rust voor we vanavond weer op pad gaan.
Om 5 uur verzamelt het grootste gedeelte van de groep zich om naar de zonsondergang te gaan kijken en vervolgens op een ecologische boerderij te gaan eten. De boerderij ligt ongeveer 8 km buiten Vinales en ze verbouwen er allerlei verschillende soorten groenten en kruiden, veel wat niet standaard is in Cuba. Zo staat er sla, aubergine, munt en pepermunt, oregano, peterselie, wortels, enz. De zonsondergang is rond 6 uur, maar niet zo mooi als bij het fort in Sierra Maestra.
Als de zon onder is zoeken we onze tafel op en komt er toch een partij eten op tafel. We beginnen met een groentesoep, daarna volgt er vis, kip, rund, varken en kalkoen en verschillende groenteschotels. Het is zoveel dat er echt heel veel over blijft. Rond een uur of 8 zijn we terug in het hotel en gaan we nog naar de bar om iets te drinken.